Na kongrese úrazovej chirurgie sa zúčastňuje takmer 100 lekárov

18.09.2009 Prešov

Liečenie poranení chrbtice a zlomenín v oblasti kĺbov dlhých kostí sú hlavnými témami 12. Slovenského kongresu úrazovej chirurgie, ktorý dnes druhý deň pokračuje v Prešove. Na odborné stretnutie, ktoré organizuje ...
Záštitu nad podujatím, ktoré sa koná pri príležitosti 40. výročia založenia samostatného Oddelenia úrazovej chirurgie v Prešove (OÚCH), prevzal minister zdravotníctva Richard Raši.
\"Každý rok pribúda množstvo nových operačných techník, výrazne efektívnych pre pacientov, ktoré sú ale, bohužiaľ, aj finančne nákladné. Ľudí máme kvalitných, prísun informácií tým, že komunikujeme s celým svetom, je veľmi intenzívny, čiže už to treba len dokázať dofinancovať, \" povedal po svojom príhovore pre TASR Raši. Rezort zdravotníctva podľa neho spolu zo SSÚCH aktuálne pracuje na budovaní traumaregistra, ktorý má prispieť nielen k štatistickému, ale i kvalitatívnemu vyhodnocovaniu liečby. Okrem toho plánuje ministerstvo spolupracovať aj pri zriaďovaní pracovísk pre úrazovú chirurgiu.
Kvalite poskytovania zdravotnej starostlivosti má podľa Rašiho výrazne pomôcť čerpanie financií z eurofondov. \"Záujem je niekoľkonásobne väčší, ako je objem finančných prostriedkov na operačný program – zdravotníctvo. K dispozícii je spolu 250 miliónov eur. Teší ma, že mnohé nemocnice chcú investovať tieto prostriedky do budovania urgentných príjmov a kliník úrazovej chirurgie, \" konštatoval Raši.
V rámci kongresu odznelo vo štvrtok približne 30 prednášok a ďalších viac ako 20 je naplánovaných na dnes. Účastníci sa venujú diagnostike, liečbe, moderným operačným technikám, transplantáciám, ale aj plastickej chirurgii.
\"Traumatológia je odbor, ktorý sa bez interdisciplinárnej spolupráce nezaobíde, čoho dôkazom je aj to, že tu vystúpili aj neurochirurgovia, rádiológovia a cievni a plastickí chirurgovia, \" povedal primár OÚCH FNsP v Prešove Jozef Bujňák. V rámci podujatia sa konalo aj odborné stretnutie viac ako 100 zdravotných sestier, ktoré sa zaoberali predovšetkým starostlivosťou o pacienta po operácii.
Samostatné traumatologické oddelenie zriadili v Nemocnici s poliklinikou v Prešove 1. mája 1969. V súčasnosti na oddelení pracuje 81 ľudí, z čoho je 18 lekárov. Ročne v ambulanciách ošetria okolo 30.000 pacientov a vykonajú približne 2000 operácií.
 

Vyberte región